vanNienke fairtrade goudsmid

Sinds begin 2015 is vanNienke Sieraden officieel geregistreerd fairtrade goudsmid. Om mijnwerkers op weg te helpen naar een beter bestaan, is een wereldwijd onafhankelijk fairtrade keurmerk in het leven geroepen voor eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden. Fairtrade staat voor sociale en duurzame ontwikkeling en helpt mijnwerkers een betere onderhandelingspositie te verwerven in de handelsketen.

Om hier aan bij te dragen maken wij als geregistreerd fairtrade goudsmid ook sieraden van fairtrade goud. Met uw aankoop draagt u bij aan een duurzame toekomst voor goudmijnwerkers in ontwikkelingslanden. Zo makkelijk kan goed doen zijn.

Waarom Fairtrade goud?

Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn vaak gedwongen om de prijs van een doorverkoper te accepteren, hoe laag deze ook is. Tevens is het delven van goud fysiek zwaar en gevaarlijk. Het delfproces gaat soms gepaard met blootstelling aan kwik en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Er gebeuren veel ongelukken en de werkomstandigheden zijn doorgaans slecht. Fairtrade wil hier verandering in brengen en stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Ook ontvangen mijnwerkers een vaste prijs en een Fairtrade premie, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.

Betere levenstandaarden voor mijnwerkers

In een afgelegen deel van het Andesgebergte in Peru is de mijnbouwgemeenschap Sotrami gevestigd. Dankzij de mijn hebben ongeveer 500 families een inkomen. Sotrami is Fairtrade gecertificeerd en verkoopt goud aan Europese partners. De impact van de verkoop van Fairtrade goud is voelbaar. De levensstandaarden van de gemeenschap zijn sterk verbeterd en de mijnwerkers werken inmiddels onder veiligere omstandigheden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van een schonere manier van goudwinning die minder schadelijk is voor het milieu. De Fairtrade premie die de gemeenschap ontving is geïnvesteerd in projecten, zoals de aanschaf van computers voor het volwassenenonderwijs en het bouwen van een basisschool en een crèche.

Het verhaal van Gina

Gina Davila (29) is getrouwd met een mijnwerker en heeft twee kinderen van vier en vijf. Gina werkt niet in de mijn, maar scheidt het goud van erts met een klein stuk gereedschap genaamd ‘manito’ (handje). De stukken erts met het meeste goud erin worden doorverkocht aan Sotrami. Het werk doet Gina samen met 180 andere vrouwen. Elke maand wordt de opbrengst gelijk verdeeld. Met hulp van Fairtrade kregen Gina en de andere vrouwen voorlichting over een gezonde en veilige werkplek. Samen kwamen ze op het idee om een crèche te laten bouwen, die deels is gefinancierd door de extra inkomsten die ze vanuit de premiegelden kregen. In de crèche passen de vrouwen om beurten een dag op alle kinderen. “Het was erg vervelend en ongezond om mijn kinderen mee te nemen naar de werkplaats, ze ademden veel stof in,” vertelt Gina.

 

Wereldwijd staat goud symbool voor liefde en rijkdom, maar een kijkje achter de schermen geeft een schrijnende realiteit weer.

Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze werken onder gevaarlijke omstandigheden en zijn vaak gedwongen om de prijs van een opkoper te accepteren. Negentig procent van de arbeiders die betrokken zijn bij goudwinning wordt gevormd door kleinschalige mijnwerkers. Deze mijnwerkers produceren tussen de 200 en 300 ton goud per jaar. Ongeveer zeventig procent daarvan gaat naar de vervaardiging van sieraden. Fairtrade gecertificeerd goud biedt mijnwerkers en hun gemeenschap een alternatief om een beter bestaan op te bouwen. Inmiddels leveren verschillende mijnen in Peru Fairtrade goud aan een paar honderd Europese juweliers en goudsmeden. Naar verwachting worden er ook drie mijnen in Oost-Afrika gecertificeerd.

Het belang van Fairtrade

Mijnwerkers komen vaak noodgedwongen in de mijnbouw terecht wanneer landbouw of ander werk in het leefgebied niet mogelijk is. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, werken mijnwerkers doorgaans in de informele sector en onder gevaarlijke, ongezonde omstandigheden. Door oneerlijke handelsvoorwaarden en gebrekkige mensenrechtenbescherming zitten kleinschalige mijnwerkers in een vicieuze cirkel van armoede, marginalisering en uitbuiting. Fairtrade wil hier verandering in brengen. Wanneer de mijnbouworganisaties zich aansluiten bij Fairtrade, moeten ze aan strikte voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Daartegenover staat dat mijnwerkers voor elke verkochte kilo goud gegarandeerd 95% van de wereldgoudprijs krijgen, plus een Fairtrade premie van $2.000. 

Veiliger werken en een betere prijs

Het delven van goud is fysiek zwaar en gevaarlijk. Het delfproces gaat vaak gepaard met blootstelling aan kwik en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Fairtrade werkt samen met de mijnbouworganisaties aan schonere manieren van goudwinning door zo min mogelijk kwik in het proces te gebruiken en te zoeken naar alternatieven. In Fairtrade gecertificeerde mijnbouworganisaties moeten de mijnen veilig zijn om in te werken. Doorgaans zijn de schachten in de mijn niet goed gezekerd en dat veroorzaakt ongelukken. Naast het zekeren van schachten zijn mijnwerkers verplicht om zichzelf goed te beschermen, door het dragen van een helm, reflecterende bovenkleding en laarzen. Voor het werken met kwik gelden meer eisen: het dragen van een mondkapje en rubberen handschoenen is hierbij verplicht. Premiegelden worden geïnvesteerd in 2 bedrijfsontwikkeling en in projecten die de hele gemeenschap ten goede komen, zoals het faciliteren van gezondheidszorg en onderwijs.  

Daarom Fairtrade goud!